Ultimaker S5

Ultimaker je predstavio novi 3D printer. Ultimaker 3D je najnoviji 3D prineter sa mogućnošću štampanja korišćenjem dve glave za štampanje. Sa više od dva i po puta većom radnom zapreminom u odnosu na Ultimaker 3,  S5 je do sada i najveći 3D štampač iz porodice Ultimaker. Dizajniran je da zadovolji potrebe profesionalaca, edukatora, i proizvođača kojima je neophodna štampa savršenih velikih delova.

Ultimaker S5 je prvi model nove “S” linije Ultimaker 3D printera profesionalnog nivoa. Napravljen na osnovu iskustva, povratnih informacija iz industrije i potrebe da se kreira kvaliteta i pouydan uredjaj za različite tipove korisnika, stvoren je S5.

Ovaj uređaj uvodi brojne novine. Sa  radnom zapreminom od 330 x 240 x 300 mm, staklenim vratima, redizajniranim integrisanim touch screen-om, osećaj štampanja je kao nikada do sada. S5 ima i poboljšan sistem dovođenja materijala sa ugrađenim senzorom protoka. Na taj način, u slučajevima prestanka napajanja ili potrošnje celog kotura materijala, moguće je nastaviti poslednji proces 3D štampanja, čime je ostvaren san svih pasioniranih korisnika ovih uređaja. Adaptivna grejana radna ploča ima poboljšanu mogućnost automatske regulacije horizontalnosti, pa je štampanje problematičnog prvog sloja dodatno unapređeno. Pored toga, sada su dostupne različite izmenljive radne ploče, čime se pospešuje prijanjanje materijala za radnu površinu. U ovom trenutku materijali radnih ploča su staklo i anodizovani aluminijum, a na jesen 2018. godine očekuje se pojavljivanje još nekih opcija. Komponente ekstrude su takođe ojačane u odnosu na prethodne verzije, čime je ovaj 3D šampač učinjen pogodnijim za abrazivne filamente.

Ultimake S5 ima i izmenljive glave za štampanje, čime je omogućena bolja adaptacija uredjaja različitim materijalima. U ovom trenutku dostupne su dve glave za štampanje AA i BB. Glava AA kreirana je za standarne materijale, kao što su PLA, ABS i slično. Glava BB je kreirana za korišćenje sa vodorastvorivim PVA i HIPS materijalima.

Kao i  na Ultimaker 3 štampačima, proces štampanja moguće je pokrenuti preko WiFi konekcije ili korišćenjem USB memorije. Napredak štampanja u svakom trenutku se može proveriti korišćenjem ugrađene kamere. Takođe, moguće je preuzeti Ultimaker app i pratiti štampanje putem interneta, bez obzira gde se nalazite.

Sa novim poboljšanjima i korekcijama, Ultimaker S5 je jedan od najboljih i najpouzdanijih 3D printera na tržištu. Sa senzorom protoka materijala, aktivnim podešavanjem radne površine, do inovativnog štampanja korišćenjem dve glave za štampanje, Ultimaker S5 će proizvoditi tačne 3D modela.

Tehničke karakteristike

  • Radna zapremina: 330 x 240 x 300 mm
  • Debljina sloja: Najmanje 20 mikometara sa diznom 0.4 mm
  • Temperatura štampanja: Najviše 280 ˚C
  • Dve glave za štampanje sa pomoćnim materijalom rastvorljivim u vodi
  • Izmenljive glave za štampanje
  • Grejana radna površina sa aktivnim podešavanjem nivoa