Sphere2Scann

Na takmičenju za Najbolju tehnološku inovaciju, koje već 14 godina organizuje Mnistarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, prva nagrada u kategoriji inovativne ideje, pripala je studentskom timu iz Kragujevca koji su konstruisali prototip 3D skenera.

Најбоља технолошка иновација

Na hiljade kompanija širom sveta, uveliko koristi 3d skenere u različitim oblastima: od industrije do medicine i za to izdvaja velike sume novca. Kragujevački doktrandi, svojim idejama i znanjem, konstruisali su prototip koji je i do trideset puta jeftiniji, a može da uradi isti posao.

“Rotacjom oko vertikalne i horizontalne ose, ovaj skener digitalizuje celu svoju okolinu. Na osnovu toga se dobije oblak tačaka, digitalna reprezentacija objekta u kome se ovaj skener nalazi”, kaže Milan Blagojević.

Snimanje prostora, vrši se metodom merenja putovanja svetlosnog zraka. U kombinaciji sa softverom, daje koordinate, geometrija i dimenzije svake tačke u prostoru. 3D skener velikih mogućnosti, kragujevački inženjeri, razvili su za godinu dana.

“Mogu imati svoju primenu, čak do poljoprivrede, i na osnovu toga mogu se dobiti informacije, poput indeksa površine lista, koje govore o tome koliko je to stablo razvijeno, da li mu treba neka dodatna prihrana, navodnjavanje i dodatno može da se koristi, da se prati razvoj tog stabla ili čitavog tog nekog polja ili biljke”, kaže Milan Bojović.

“Da bi skener izašao na tržište, potrebno je iz faze prototipa, preći na fazu proizvodnje i sam skerner odraditi od čvrstih materijala i upakovati ga sa pratećim softverom”, kaže Dragan Stanojević.

Moćan alat, koji digitalizuje svaki prostor, omogućava viruelno postavljanje mašina u proizvodnim halama, rekonstrukciju građevinskih objekata, dizajniranje, planiranje do najsitnijih detalja. Najbolja inovativna ideja, još jedan je iskorak naših mladih stručnjaka i značajan izvozni potencijal u rastućem IT sektoru.

Pročitajte još: