Filamenti za 3D stampanje precnika 3mm

3D stampanje je tehnologija koja je postala siroko rasprostranjena u poslednjoj deceniji, cak i na nasim prostorima. 3D stampaci zasnovani na razlicitim tehnologijama preplavili su nase trziste: od najjednostavnijih FDM 3D stampaca do ozbiljnih industrijskih. Primene se krecu od stampanja hrane do stampanja gotovih proizvoda od metala ili cak skafolda za prorastanje celijama radi stvaranja vestackih organa.

U ovom tekstu bavicemo se jednim malim segmentom ovog trzista, materijalima za 3D stampanje, i to materijalima za 3D stampanje FDM tehnologijom. Kao dva standarda za hobi i poluprofesionalne stampace diferencirala su se dva precnika ovih materijala: 1.75mm i 3mm. Materijali debljine 1.75mm se najvise potrazuju, stampaca koji ih koriste ima najvise na trzistu, pa su i ovi materijali siroko rasprostranjeni i veoma dostupni, u razlicitim kvalitetima i cenovnim kategorijama.

 

Materijali precnika veceg od 1.75mm do pre nesto vise od godinu dana bili su prava retkost na nasem trzistu. Osim nekoliko PLA materijala iskljucivo u crnoj ili beloj boji gotovo da nista drugo nije moglo da se nabavi. Situacija ni danas nije mnogo bolja, ali je ponuda nesto sira (i cini se, kvalitetnija).

 

https://www.kupujemprodajem.com/Kompjuteri-Desktop/Ostalo/Gembird-3Dp-Pla3-01-Bk-Pla-Filament-Za-3D-Stampac-3Mm-Kotu-76931147-oglas.htm

 

https://www.kupujemprodajem.com/Kompjuteri-Desktop/3D-stampaci/PLA-Filament-za-3D-stampac-3mm-kotur-1KG-3DP-PLA3-01-BK-36884606-oglas.htm

 

https://3dmarket.rs/?s=3mm&post_type=product