3D štampanje u automobilskoj industriji

Volkswagenova fabrika Autoeuropa u Portugalu pored ostalih proizvodi i poznate modele Scirocco i Sharan. Godišnje proizvede 100 000 automobila i ima 4000 zaposlenih. 
Tokom 2014. godine započela je projekat sa ciljem da prave kontrolnike, vođice, maskare za potrebe linije montaže. U početku su imali jedan 3D štampač, sada ih imaju sedam. Prošle godine proizveli smo 1 000 različitih delova. Glavne prednosti du povećana ergonomija, produktivnost i zadovoljstvo operatera. Do danas su uštedeli €150,000.
Okidač da počnemo sa 3D štampanjem je bila jedna vrsta kontrolnika, koju nismo mogli sami da proizvedemo, pa smo je nabavljali od eksternih dobavljača. To je značajno opterećivalo naš budžet. Korišćenjem 3D štampanja, naši kontrolnici su dosta jednostavniji, i imamo mogućnost da ih podešavamo, što nije bio slučaj kada smo ih nabavljali od eksternih dobavljača. Kada se tokom upotrebe ošteti neki element kontrolnika sada menjamo samo oštećeni deo, dok smo ranije menjali ceo kontrolnik – kaže Miguel, radnik u montaži u fabrici Volkswagen Autoeuropa.
U pogledu troškova ova tehnologija donosi brojne uštede. Od ideje do prototipa dolazi se za 1 do 1,5 sat kod jednostavnih projekata. Prethodno, sa eksternim dobavljačima, bilo je potrebno dve do tri nedelje. 
Isplativost je ključni faktor kod 3d štampanja. Ultimaker je isplativa mašina na osnovu dosadašnjeg korišćenja, koja zadovoljava visoke standarde u automobilskoj industriji i daje kvalitetne rezultate. Open Filament System je veoma povoljan za timove koji razvijaju različita rešenja za različite primene u automobilskoj industriji. U poređenju sa uslovima konvencionalne proizvodnje kada je potreban novi alat, maskara ili kontrolnih 3D štampanjem se uštedi oko 90% troškova ili 90% vremena. Ova tehnologija ima veliki potencijal u automobilskoj industriji.
Korišćenjem 3D štampača Ultimaker mogu da se štampaju veoma tačni funkcionalni prototipovi ili alati koji mogu zadovoljiti mnogo zahteva. Na ovaj način inženjeri i dizajneri imaju priliku da unaprede i ubrazno tesitaraju novo rešenje. Vreme razvoja proizvoda smanjuje se na dane, u poredjenju sa nedeljama kod tradicionalnih metoda.

Zašto odabrati 3D štampanje u automobilskoj industriji:

  • 3D štampanje skraćuje razvojni proces sa nekoliko meseci na nekoliko dana,
  • Moguće je brzo testiranje ideja i otkrivanje da li su izvodljive ili nisu. Novi pokušaji ne iziskuju dodatna materijalna sredstva,
  • Lako je prilagoditi i podesiti delove kako bi jedinstveno odgovarali vašim potrebama bez dodatnih troškova i za samo nekoliko sati,
  • Inženjeri mogu da razgovaraju o dizajnu ili brzo testiraju tržišni potencijal na sajmu,
  • Moguće je verifikovati dizajn pre nego što investirate u skupu alatku za oblikovanje.
Ukoliko mislite da bi ovakva aplikacija bila dobra za unapređenje Vašeg poslovanja, zatražite prezentaciju ili Ponudu.