3D metrologija u procesima livenja i livnicama

U Beogradskom hotelu Crown Plaza u sredu, 7. februara 2018. godine, održana je jedna iz serije radionica koje nemačka firma GOM organizuje ove godine na 42 različite lokacije od Azije do Amerike. Osnovni cilj ovih radionica je transfer znanja o primeni optičke metrologije projektantima, alatničarima, kao i stručnjacima iz područja istraživanja i razvoja, proizvodnje i osiguranja kvaliteta u procesima livenja i livnicama.

Sa najnovijim dostignućima iz sveta optičkih mernih metoda i industrijske metrologije stručna publika u Srbiji je imala čast da se upozna među prvima u svetu. Radionica “3D metrologija u procesima livenja i livnicama” bavila se integriracijom optičkih mernih sistema u lanac proizvodnje. GOM radionice predstavljaju industrijsku platformu koja je mesto susreta za inženjere dizajna, alatničare kao i stručnjake iz oblasti istraživanja i razvoja, proizvodnje i osiguranja kvaliteta.

GOM razvija, proizvodi i distribuira softvere, mašine i sisteme za 3D koordinatnu mernu tehnologiju i 3D ispitivanja zasnovane na na najnovijim rezultatima istraživanja i inovativnim tehnologijama. Sa više od 60 lokacija i više od 1 000 stručnjaka u metrologiji, GOM garantuje stručno savetovanje kao i podršku i usluge. Više od 14 000 instaliranih sistema poboljšava kvalitet proizvoda i procese proizvodnje u raznim granama industrije.

TOPOMATIKA je ekskluzivni predstavnik nemačkog proizvođača najsavremenijih 3D optičkih mernih sistema GOM mbH, za Hrvatsku, Sloveniju, Srbiju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu. Kompetentan tim ima više od 15 godina iskustva u 3D skeniranju, merenju i analizama oblika, dimenzija, pomeranja i deformacija materijala.

Održane su i demonstracije sa sledećim temama:

  • Osiguranje kvalitete u izradi modelnih ploča i kalupa: Analiza kalupa i jezgra u sklopu
  • Tracking i Back Projection za alate i odlivke: Optičko označavanje i markiranje na uzorku, poravnanje uzorka i CNC obrada
  • Analiza više uzoraka: Merenje i inspekcija malih odlivaka
  • Kontrola kvaliteta odlivaka u proizvodnji: Automatska kontrola i trend analiza

Vodeće kompanije iz regije koje se bave livenjem na radionici su predstavile konkretne primere iz svakodnevne prakse. Sistemi merenja GOM se koriste u procesima peščanog, livenja pod pritiskom i preciznog livenja da bi obezbedilo dosledno osiguranje kvaliteta. Na realnim primerima pokazale kako integracija optičkih mernih sistema u lanac proizvodnje pamaže skraćenje vremene razvoja, poboljšava proizvodne procese i posredno profitabilnost preduzeća.